Fostul fotbalist Ștefan Sameș (59 de ani) s-a stins ieri-dimineață, la Spitalul Militar din Capitală, după șase luni de suferință. La începutul anului, el a fost diagnosticat cu o tumoare nazo-faringiană inoperabilă pe care nu a putut-o învinge nici prin tratamente în străinătate. Apropiații susțin că sfârșitul i-a fost grăbit și de șocul provocat în februarie, când Steaua l-a dat afară de la Centrul de copii și juniori, unde a antrenat 12 ani.
„A fost un fotbalist imens și un om incredibil de bun, cu un suflet nobil. De o jumătate de zi, de când am aflat teribila veste, mă uit la lacul de lângă casa mea și nu-l văd de lacrimi și de amintiri”. Cuvintele lui Lajos Sătmăreanu, fost coleg și prieten bun cu Ștefan Sameș, se rostogolesc prin receptorul telefonului. Nici nu e nevoie de întrebări, durerea curge cu vorbe rostite sau subînțelese. Când Sameș și-a simțit sfârșitul aproape, a chemat-o pe soția sa, Lorena: „Să-l suni pe Lajos. Spune-i că l-am rugat să-i adune pe toți prietenii să mă conducă pe ultimul drum”. Sătmăreanu îi respectă dorința: „Sunt convins că Fane a murit cu inima împăcată și i-a iertat pe toți cei care i-au greșit. Așa era el, credincios și plin de calm și de bunătate”.
Nu și-a mai văzut fiul niciodată! Ștefan Sameș a fost un produs sută la sută al Stelei, dar a debutat în Divizia A la Universitatea Craiova, unde a ajuns în 1971 la pachet cu Costică Ștefănescu. Mai târziu, cei doi aveau să țină spatele echipei naționale. „Când a plecat la Craiova avea doar 19 ani, era prea tânăr pentru Steaua. S-a întors însă după doi ani și nimeni nu l-a mai scos din echipă”, povestește Sătmăreanu. Mărturie: 274 de meciuri la Steaua, banderola de căpitan și titlul de cel mai bun jucător al anului în 1979.
În 1983, Sameș a fost obligat să renunțe la Steaua. „Soția, fiul, socrul și toată familia acestuia au fugit în Germania. I-au luat gradele, l-au obligat să plece. A suferit mult”, rememorează Sătmăreanu. Pe Sameș l-a durut cel mai mult ruptura de fiul său. De atunci nu l-a mai văzut! „În urmă cu doi-trei ani, de Crăciun, m-am întâlnit cu Fane. Radia de fericire. Îl sunase Andru, fiul său pe care nu îl mai văzuse din 1983. De atunci au mai vorbit la telefon, dar nu s-au văzut. Poate acum…”, explică Vasile Aelenei, și el fost coleg la Steaua cu Sameș. S-a operat pe ascuns în urmă cu doi-trei ani Retras din fotbal în 1989, Sameș a antrenat la Centrul de copii și juniori al Stelei începând cu 1992. Când sus, când jos, în funcție de toanele celui ce conducea clubul. În urmă cu doi-trei ani, a acuzat primele probleme de sănătate: s-a operat pe ascuns, la coardele vocale. „Așa era el, nu voia să facă un caz din problemele sale”, spune Sătmăreanu. În februarie 2011, după ce a fost dat afară de la club, problemele au recidivat. Ajutat de Mirel Rădoi, care i-a donat 25.000 de dolari, și de Cosmin Olăroiu, Ștefan Sameș a încercat să se trateze în Austria. Inutil… „Șocul care l-a suferit atunci când a fost dat afară a fost teribil și sunt convins că a contat. Dar ce să mai spunem noi, generația 70, când nu sunt respectați cei din 86? Noi trebuie să tăcem și să așteptăm să murim”. Concluzia lui Lajos Sătmăreanu taie ca un diamant.
Cea mai frumoasă amintire a mea cu Ștefan este meciul pe care l-a făcut pe «Wembley», în 1981, 0-0 cu Anglia. Sameș a jucat dumnezeiește. El și cu Iordache au fost cei mai buni de pe teren Vasile Aelenei, fost jucător Steaua Ștefan a fost un om deosebit și un fotbalist devotat și puternic. Când trăgea la poartă, făcea mingea țuguiată, precum cea de la rugby Marcel Răducanu, fost jucător Steaua
Ștefan Sameș Data și locul nașterii: 14 octombrie 1951, la Dobroiești, judetul Ilfov Data decesului: 17 iulie 2011 A jucat la: Universitatea Craiova (debut la 28 noiembrie 1971), Steaua (1973-1982), Farul Constanța, Rapid București, ROVA Roșiori, Siretul Pașcani Meciuri în Divizia A: 388 (21 de goluri marcate) Meciuri în cupele europene: 12 (2 goluri marcate) Meciuri la națională: 49 (3 goluri marcate) Antrenor: din 1992 până în 2011
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER